2011 och idag

Olivia (http://nouw.com/hellroos) hade en tillbaka blick till år 2015 på sin blogg och jag passade på att även jag skaffa ett årtal som jag kan se tillbakapå. Mitt år blev 2011.

 

Jobb

2011 - Andra året vid Borgå Gymnasium var det som gällde för mig detta år.

2017 - Sex år senare studerar jag fortfarande. Åbo Akademi och filosofi är det som gäller idag.

 

Ett foto taget en septembermorgon 2011 över barndomshemmet.

 

Ålder

2011 - 17 år var jag år 2011.

2017 - Detta år kommer jag fylla 23. 

Var jag lycklig?

2011 - Ja det var jag. Visst hade man motgångar också år 2011, men jag kommer ihåg att jag ofta reflekterade över hur lycklig jag sist och slutligen var.

2017 - Visst är jag lycklig även i dag. Dock ser man en skillnad då jag jämför 2011 (och där omkring) och i dag. 2011 var jag lycklig, så som man är då man känner den där kittlande känsla av lycka nästan varje dag. I dag är vardgen mer vanlig, är nöjd med livet och hur framtiden ser ut. Vardagslycka.

 

Midsommarafton 2011. Typiskt midsommarväder.

 

Djur

2011 - 2011 köpte jag mitt första alldeles egna husdjur, det vill säga en sköldpadda. Förutom paddan Columbus så ingick även två katter och en pudel i hushållet.

2017 - I dag har jag två sköldpaddor. Och pojkvännen förstås.

 

Min första sköldpadda Columbus.

Bor

2011 - Som 17-åring bodde jag fortfarande hemma i Andersböle. Hösten 2011 skiljde sig mina föräldrar och därefter var det endast jag och pappa som bodde heltid i Andersböle. Det blev rätt så mycket utrymme, en våning på ca. 100 kvadrat per man med eget kök och wc.

2017 - Idag delar jag på 35 kvadrat med pojkvännen i Åbo. 

 

Potatisupptagning 2011.

Bil

2011 - År 2011 hade jag ännu inget körkort, men jag visste redan då att jag skulle få använda pappas gamla bil som stod och rostade vad jag väl fick kort. Så i princip hade jag en Toyota Carina E år 2011.

2017 - I dag har jag ingen bil. 

 

Civiltillstånd

2011 - Förhållande.

2017 - Sambo.

 

Denna gosse hade jag sällskapat ett år med år 2011.

 

Barn

2011 - Inga barn.

2017 - Fortfarande inga barn.

 

November 2011 i hembyn Andersböle, jag och lillabror William som då var 4 år.

 

Ifall någon blir sugen på ett årtal är det bara att lämna en kommentar. 

Sara Smeds
Publicerad 15.03.2017 kl. 11:58

Tillbakablick

Hur var 2016?

Utmanande. På flera olika fronter. I stunden kunde det kännas jobbigt och jag längtade ofta efter lugnare tider, men jag viste att jag i slutändan skulle se det som ett givande år. Utmanande och utvecklande skulle jag vilja beskriva 2016.

Tror du 2017 kommr bli bättre?

Det beror på vad "bättre" syftar på. 2016 var i sig inte dåligt, men stressfaktorn var för hög för min del. På den fronten kommer 2017 bli bättre tror jag. Studietakten är minst lika hög detta år, men till skillnad från förra året så kommer jag kunna sätta all min tid på studierna. Således tror jag att jag kommer ha bättre kontroll och inte vara lika stressad.

 

 

Blev du kär 2016?

Nej inga nya crushes på kärleksfronten haha. 

Vilket datum från 2016 kommer du aldrig glömma?

Jag kommer inte på något specifikt datum då jag tänker efter. Snarare händleser, så som resan till Paris och fina studer från studielivet som man kommer minnas och tänka tillbaka på och skratta åt i många år.

 

Vad var din största framgång år 2016?

Jag tog kandidatexamen. Och så anser jag att jag utvecklats på personligt plan och lärt känna mig själv och hur jag fungerar bättre.

Vad spenderade du mest pengar på?

Resor. Resan till Paris var enda egentliga resan jag var på under 2016, men resan till Berlin som jag precis skom hem ifrån, och resan till Mexico som äger rum i mars bealades även de på 2016 sidan.

 

Vad gjorde dig riktigt glad?

Då vi bokat resor, speciellt Mexico. Gillar att boka resor på längre sikt framom spontana. En stor del av glädjen med att få resa är för min del att få vänta och se framemot semestern.

Vilka sånger kommer du att minnas från år 2016?

Kents sista sång.

 

Vilka har du umgåts med mest?

I början av året umgicks jag en del med Heidi (mycket kan jag väl inte säga att man umgiks, skulle gärna ha setts mer men det går inte då bägge har fullt upp på sina håll, men åtminstone nån gång varje vecka sågs vi). Efter att hon flyttade hem til Sibbo igen har det inte blivit så mycket tyvärr. Man kan ju hålla tummarna för att det blir mer sådant kommande år. I övrigt har det spenderats en del tid med det så kallade Öffen gänget. Det hoppas jag att fortsätter kommande år trots att jag inte längre är aktiv i styrelsen. Och Ina förstås, men hon räknas som en del av Öffen gänget.

 

 

Bästa minnet från 2016?

Jag har inte något speciellt minne som sticker ut. Då jag tänker på roliga stunder under det gågna året dyker minnen upp som RuisRock, resan till Paris, årsfest i Helsingfors, roliga studiefester och gånger efteråt då man funderat tillbaka på tillställningarna och skrattat så att det gjort ont, ett veckoslut i Tallin, och min födelsedag då jag blev bjuden på mat och på jazzkonsert.

 

Är det något du saknat år 2016 och vill ha 2017?

Mindre stress, fler dagar då man inte har något man måste göra, mer pengar och fler avvikande dagar då man bara gör något roligt och spontant.

Vad önskar du att du gjorde mer?

Hmm... Visst skulle man alltid ha kunnat göra mer av olika saker, exempelvis satsa mer på studierna, passat på och ta emot arbete då jag haft chansen, spenderat mer tid med vänner och bekanta i Åbo studieliv, och så vidare, men sätter man mer tid på en sak tar det tid från något annat. Skulle jag exempelvis valt att arbta på sidan om skulle det ha gått ut över studierna. Så som helhet är jag nöjd med den balans jag haft, och önskar således inte att jag gjort något speciellt annorunda.

 

Vad önskar du att du gjorde mindre?

Stressat. Onödigt att stressa på förhand, en dålig ovana jag har.

Årets favorit tv-program?

Har sett på många serier under årets gång så det är svårt att välja en favorit. Som bäst kollar jag på Pretty Little Liars, i början var den måttligt roande men nu efter att ha kollar på 4 säsonger måste jag faktiskt medge att det är en serie som fångat mig. Unga mödrar Danmark följde jag även ivrigt med tills serien begränsades till Sverige.

Vad vill du säga till dig själv år 2017?

Ta vara på varje dag! Sista året som studerande i Åbo börjar nu och detta är en tid jag aldrig kommer få uppleva igen! Vemodigt och tillika spänande!

Sara Smeds
Publicerad 10.01.2017 kl. 12:12

Måndags frågor

 

 

 List 5 things you want to do before the year ends.

 1. Ha några spontana dagar utan några som helst planer.
 2. Skicka in skolarbeten som jag känner mig nöjd och tillfredsställd med. 
 3. Fira årets sista studieevenemang med mycket skratt och ståhej.
 4. Fira jul och ha en massa jultsämning. Julen går alltid så fort förbi.
 5. Ha en massa mys!

 

What are some things that always make you feel better?

Mat och ledig tid. Mat hjälper ofta då världen känns orättvis (eller är det kanske snarare frånvaron av mat som får världen att kännas orättvis), och ifall det handlar om riktiga problem så brukar en stund "bort från problemet" hjälpa. Då inser jag ofta att problemet inte är så stort.

 

How was your day? What did you do?

Smått frustrerande. Har suttit hemma hela dagen och arbetat med en kurs som känns väldigt omotiverande och som tar massa tid från andra kurser som jag borde hinna arbeta med...

 

 

 Do you like to travel?

Visst gör jag det. Försöker lägga undan pengar till resor alltid mellan varven. Trots att man har dåligt om pengar som studerande så är det väl bästa tiden att passa på att resa. Man är inte bunden till något jobb och är således väldigt fri att åka iväg på resor när man så tycker.

 

Do you have any tattoos? Do you want any tattoos?

Nej det har jag inte, och har tillsvidare inga planer på att skaffa heller. Tatueringar kan vara snyggt och passar på många, men personligen är det inget jag är sugen på. 

 

How often do you think about your future? Does it scare you?

Ofta. Det finns de som lever i det förflutna, de som endast lever i nuet och för dagen, och så finns det vi som lever i framtiden. Jag tänker ofta på vad som är på kommande, och även länge in i framtiden. Dock är det något jag försöker komma ifrån, jag har en tendens att stressa upp mig för saker som jag vet att är på kommande. Om jag exempelvis vet att jag har en stressig period på intåg så stressar jag redan flera månader i förväg, vilket inte är bra. Oftast är stressen även onödig. Så jag försöker leva mer i nuet. Däremot ser jag ljust och positivt på framtiden när det kommer på längre sikt, och den delen vill jag förtås inte skala bort.


 

Are you good at lying?

Tror inte det. 

Does talking about sex make you uncomfortable?

Nej, har alltid känt mig bekväm på den fronten. Gäller annat privat också, som krämpor och allmänna funderingar. Tots det är jag ju inte den som delar med mig av allting, men om saker och ting kommer på tal så har jag inga problem.

Names of your bestfriends?

Denna fråga tänker jag inte nämna några namn på. Dels kan jag ju säga att jag inte har någon som jag definierar som bästa vän, utan snarare flera närmsta vänner. Om så vore fallet att jag hade någon som är lite mer favorit än de andra så skulle jag trots det inte säga ett namn, vill inte rangordna vänner. Menar inte att de som påstår sig ha en specifik bästa vän skulle vara elaka, för somiliga förefaller det som något mer naturligt, och för andra inte. Det beror väl långt på hur ens vänskapskrets ser ut. De som hör till mina närmsta vänner antar jag att vet det själv. Hoppas jag haha...

 


 

Do you like it when people play with your hair?

Haha kan inte komma på att någon annan än pojkvännen någonsin skulle ha gjort det. Men nej, skulle någon leka med mitt hår så skulle jag bli väldigt obekväm. Trots att jag nyss påstod att jag är bekväm med att diskutera väldigt privata saker så är jag väldigt obekväm när det kommer till fysisk kontakt. Tidigare tyckte jag att kompiskramar, och att snudda vid någon på grund av trängsel var väldigt obekvämt, men lite har jag mjuknat upp. Att ha en partner som ville kramas och pussas var även det obekvämt till en början men man vänjer sig med alting.

 

Last hug?

I dag på morgonen då pojkvännen stack iväg på jobb.

 

Countries you've visited?

Sverige, Estland, Thailand, Frankrike, och "länderna" Gran Canaria och Mallorca.

 

 

Do you fall in love easily?

Nej. Under tonåren (då man ännu var singel och ville bli kär i någon) så kunde man bli förtjust i olika personer, men kär tror jag aldrig jag var. Så utgående från det svarar jag väl nej. Sedan slog klassikern in, då man slutar söka så finner man. På ett skriftskoleläger hade jag inte direkt planerna på att hitta nån, det var väl ett av dom sista ställen jag trodde att killar i min smak skulle figurera.

 

Do you like being in a relationship, or do you prefer to be single?

Nu har jag inte varit singel på ett tag så jag är inte riktigt uppdaterad med hur det skulle kännas, men jag trivs utmärkt i förhållande så singellivet känns mer avskräckande än lockande för min del. 

 

 Have you ever been cheated on?

Inte vad jag är medveten om. 

 

 

Do you have breakfast every morning?

Som studerande har jag blivit dålig på det... Under vardagarna är jag alltid ensam då jag stiger upp och då faller frukoten bort. Det går oftast någon timme innan jag äter på morgonen, och visserligen kallar jag det frukost, men det kan ju lika gärna kallas lunsch då det ofta är det enda jag äter innan sambon kommer hem och det är dags för middag. Då vi stiger upp tillsammans blir det däremot alltid frukost. 

 If you're being extremely quiet what does it mean?

Det finns tre alternativ, antingen är jag väldigt sur, eller också har jag stora bekymmer. Tredje alternativet är att jag bara är djupt försjunken i tankarna. 

 


 

Do you still talk to your first crush?

Haha visst. Dock har vi nog ingen aktiv kontakt, men visst räknar jag honom som en vän. 

 

Have any of your ex’s told you they regret breaking up?

Haha det här blir ju väldigt oseriöst nu. Jag har ju egentligen inte haft någon pojkvän tidigare förutom lågstadieförhållanden. Och vad jag kan minnas har nog ingen av dessa killar meddelat att de skulle vilja ha en andra chans. Kan ju erkänna att crushen jag hade i tanke under förra frågan även han var en kille från lågstadiet haha...

 

Get the closet book next to you, open it to page 42, what’s the first line on that page?

"Ty det är endast kontakten med andra individer som möjliggör den yttre kontroll av ens handlingar som ofrånkomligen är förbunden med en fastslagen måttstock." - Samhällsvetenskapens ide - och dess relation till filosofin, Peter Winch.

 

 

Sara Smeds
Publicerad 28.11.2016 kl. 13:29

December, januari, februari och mars

 

Hur kommer du se ut i vinter?

Jag hoppas det blir en kall och snörik vinter i år. Då kommer jag ha varma kläder på mig och se aningen uppstoppad ut. Då man ser mig på  gatan kommer man knappast känna igen mig då mitt ansikte är gömt i en stor halsduk och mössan skymmer resten.

 

Hur kommer din vinter se ut?

Nya vindar blåser denna vinter. Jag kommer inte längre vara en aktiv del av studielivet då jag från och med nyår inte längre sitter med i någon styrelse. Således komer jag ha mer tid åt studierna. Det kommer både vara skönt och tomt. Det känns som om jag på allvar börjar förbereda mig för att småningom bli klar. Även på studiefronten blåser det till viss del nya vindar. Trots att man alltid känner tidspress med studierna, så är stressen på en helt annan nivå nu. Det är säkert första gången under mina 4 år på uni som jag känner att stressen är på dendär gynnsamma nivån, d.v.s. effektiverar ens arbete snarre än försämrar.

Snö och -20 grader eller snöfritt och +10?

Snö och -20 lätt! Är inget stort fan av Åbos varma vintrar.

 

Nämn fyra saker du vill göra i vinter.

Resa lite, studera flitigt, unna mig (och förstås sambon) lite vardagslyx, och njuta av en riktigt kall och vit vinter.

 

Vad vil du skall vara annorlunda denna vinter i jämförelse med förra?

Stressnivån lätt. Förra vårvintern och senvåren var den mest stressiga under hela studietiden, denna vårvinter skall inte bli likadan. Och det tror jag inte den komer bli heller. Känns idiotiskt att i princip kasta bort ett halvår på grund av stress. Visst gjorde man mycket annat roligt också under våren då jag ser tillbaka på den nu efteråt, men i studens kändes det som om det enda man täbkte på var när eländet skulle vara över.

Vad kommer vara annorlunda denna vinter i jämförelse med förra?

Från och med julen kommer allting vara "sista gången". Om allting går som det skall kommer jag flytta till Vasa i januari 2018 och således tacka och ta farväl till Åbo och studietiden här. Således blir det sista januari i Åbo, sista februari i Åbo, sista födelsedagen i Åbo, sista sommaren i Åbo och så vidare. Det känns deppigt då tiden i Åbo varit så fin. Tillika som jag är väldigt ivrig på att få påbörja nästa kapitel i en ny stan! (Bara Vasa halvåret är över).

Alla bilder är tagna från WeHeartIt 

Sara Smeds
Publicerad 20.11.2016 kl. 16:57

Just prescis nu....

 

 

5 bästa:

 • Jag känner att jag kommit igång med vissa studier och uppgifter som kännats oengagerade och halv seriösa hittills.
 • Jag har en del att se framemot på lite längre sikt vilket jag gillar. Planer på långt sikt gör att man får njuta längre av dem.
 • Hösten medför lite extra mys och pirr i magen vilket aldrig är fel.
 • Skolstressen har hållit en överraskande låg nivå hittills och trots en svacka förra veckan så känner jag att läget är stabilt i gen (åtminstone i dag).
 • Framtidsplanerna känns som ett nytt steg, vilket jag ser framemot. (inte nytt att jag gör förändringar i livet, snarare att jag tar ett steg närmre slutmålet).

 

 

5 värsta:

 • Vissa dagar som aldrig kommer igång. Du stiger upp, men det är så mulet utomhus så det blir aldrig riktigt ljust. Således startar dagen aldrig.
 • Den ständiga pengabristen.
 • Ålderdomen som för med sig en eländig krabbis av löjliga mängder alkohol.
 • Att man blivit friskförklarad för 6 år sedan men fortfarande måste springa på undersökningar och på läkarbesök. Skall jag någonsin slippa det?
 • Tafatheten att inte kunna finska.

 

 

5 saker jag gjort i dag:

 • Deltagit i föreläsning.
 • Drukit 4 och en halv koppar kaffe före klockan 12.
 • Försökt ringa till kirurgiska polikliniken (för tredje gången) för att be om att få ändra en telefontid, komiskt nog fungerar numret inte trots att det är det som uppges i brevet som anlänt.
 • Sprungit maraton i sömnen eller något, har aldrig varit så genom svettig då jag vaknat tidigare. Natt skjortan var alldeles blöt och svettdropparna rann från pannan. 
 • Skrivit på en tent.

 

 

5 saker jag skall göra i helgen:

 • Åka till Borgå.
 • Se Kent en sista gång.
 • Träffa Oskars nya släkting för första gången, han har blivit morbror en andra gång.
 • Träffa egna släkten.
 • Äta chips och slappa. Jag hoppas i varjefall att det blir lite tid över för det. Borgå veckosluten brukar vara intensiva.

 

 

5 saker jag längtar efter:

 • Stabil ekonomi. (dream on).
 • Ett helt ledigt veckoslut och ekonomi att göra något spontant.
 • Ett egnahemshus på landet med egen strand, och det enda man hör är trädens sus, skruttiga motorbåten som guppar i vattnet och kanske ett avlägset ljud av en motorbåt som brummar i kyliga oktober.
 • En lovande arbetsmarknad inom min branch.
 • En bestående känsla av att studierna är under kontroll och en tydlig tågräls fram till examen (inte som nu då en tredjedel av tågrälsen saknas).

 

Sara Smeds
Publicerad 25.10.2016 kl. 12:23

Höstutsikt

Beskriv din kommande höst i tre ord.

Avslutande, påbörjande, vuxnare. Det jag avslutar gör nödvändigtvis inte min vardag vuxnare, men det känns så. Det jag påbörjar tyder på att jag tar ännu ett stort kliv in i vuxenlivet. När jag betraktar hösten så känns det som om det går i en mer "vuxen" riktning. Och då menar jag inte att jag levt ett tonårsliv fram till snu, utan snarare att jag känner at jag förbereder mig mer för att snart komma ut i arbetslivet, och "vovve-villa-volvo" livet. 


Vad är det bästa/sämsta med hösten?

Det bästa är att hösten är så fin och medför en speciell glad stämning, förväntansfullhet och iver. Det sämsta är att man vet att det gråa (trots att det är trevligt till en början) sträcker sig över sen så lång tid att man hinner tröttna. 


 

Hur höstmyser du?

Yllesockor, mörkt ute och inne, stearinljus och en filt, och något smaskigt att äta.


Dina 3 bästa hösttips - alla kategorier?

Underskatta inte stearinljusens makt att få en att slapna av och mysa. Överskatta inte din energi, höstmörkret är mysigt men medför även trötthet, så sov ordentligt. Gå och lägg dig en timme tidigare än vanligt. Unna dig något på längre sikt som du kan se framemot. Då höstmörkret känns tungt kan du se framemot en resa man bokat, pengar du lagt undan för att köpa något speciellt, eller vad som helst som du vet att piggar upp!


Har skol/jobbstarten fört med sig några insikter?

Trots att jag fortfarande har 2 år kvar av studierna (ett och ett halvt här i Åbo om allt går som planerat) så börjar man känna att man är på slutrakan. 


Vad har du på TO-DO listan just nu?

Komma igång med en text till en seminarie kurs, och komma igång med pro grudun.

 


Vilka serier rekommenderar du att följa? Eller kanske någon sevärd film?

För tillfället ser jag på serien Lyxfällan. Den dämpar ekonomiångesten man har som studerande en aning hehe... Och så har jag börjat förja den danska serien Unga mödrar. 

Topp tre favoritdrycker i höst?

L'Aurate Nero d'Avola (rödvin), kakao och brustablettsvatten (det är ju i och för sig ingen dryck, men tycker det är gott och det piggar upp middagen).


 

Var hänger du helst under helgen?

Jag uppskattar riktigt slöa veckoslut då det inte finns några som helst planer. Då "hänger" jag i huvudsak här hemma och oftast bär det av på någon spontan runda ner till stan till ett cafe, eller lite längre bort till någon botanisk trädgård, slottsruiner eller liknande.


Har du någon inplanerad resa för den närmaste framtiden?

Närmaste framtiden får väl innebära  för hösten, och då är svaret nej. 

Alla bilder är tagna från: http://weheartit.com/Smeeeds

Sara Smeds
Publicerad 26.09.2016 kl. 14:01

Vad hittar man alltid/ofta...

På ditt skrivbord?

Jag har inget skrivbord, så vi får väl byta ut skrivbordet til soffbord istället då det ofta är där jag sitter och arbetar. Där hittar man alltid ett glas vatten.

Under din säng?

Dammråttor. De finns alltid där, ingen skillnad om jag dammsugar varje dag eller en gång i veckan. Avskyr dam och skräp på golvet, men det är en hopplös kamp att bli av med dem, tror att en viss herre med skal är skylldig... Förutom dammråttor så finns där en tränings-ställning-grej-som-jag-inte-vet-vad-heter och tyngder.

I din jackficka?

Det finns sällan något i min jackficka. Har alltid allting i handväskan.

Bakom din kylskåpsdörr?

Antar att frågan syftar på vad som alltid finns i mitt kylskåp. Salladsdressing, soyasås och wasabi finns alltid. Ägg, mjölk och smör eftersträvar jag att det alltid skall finnas, dock får man oftast ändå springa til butiken och köpa det då man upptäcker att det är slut.

 

Vid sidan av ditt handfat?

Tvål, tandborste och tandkräm

Högst upp i din bokhylla?

Har slängt ut bokhyllan då den var mer i vägen än till nytta. Jag kommer inte ens ihåg vad jag hade placerat högst upp på den. Säkert prydnader och blommor. Skulle jag ha en fin och praktisk bokhylla hemma i dag så skulle jag ha fina blommor och en lampa på den.

Längst ner i din tvättkorg?

Eftersträvar att tömma bykkorgen ofta just för att undvika att det alltid ligger plagg där. Skulle inte säga att der finns något standard plagg.

Framför näsan på dig?

Alltid framför näsan på mig hmm... Någon form av skärm finns i varjefall allt för ofta framför näsan på mig. Mitt på dagen dator skärmen (minst sagt sugit att sitta låst framför datorn pga. studier hela sommaren, skulle föredra studier som man kan utföra utomhus), och på kvällarna tv och någon bra serie. Usch.

 

I dina tankar?

Framtiden. Är en planerare, och tänker allt för mycket på framtiden. Planerar, funderar, stressar och oroar mig i onödan. Måste lära mig att leva mer i nuet och inte ta ut oro i förväg som oftast är obefogad och aldrig blir verklighet.

Sara Smeds
Publicerad 20.07.2016 kl. 13:51

Tillbackablick över våren som varit

Sommaren står inför dörren och därför tänker jag avsluta våren med ett vårinlägg.

Var våren som du tänkt dig att den skulle vara?

Jag var beredd på att våren skulle vara utmanande men den har faktiskt varit värre än jag förväntat mig. Massor att göra, avhandling som släpat och en ond spiral av tenter som blev underkända på grund av allt för lite tid. Nu är det över och endast en tent återstår, tack för det!

Hur såg ditt liv ut förra våren?

Våren har en tendens att bli väldigt intensiv, så även förra året. Hade massor av psykologi kurser och tidskrävande projekt. Dock var det inte en lika intensiv vår som denna. Annat som hände förra våren var att jag för första gången var med i en specialföreningsstyrelse. Det innebar massa nytt och spännande.

 

 

Hur hoppas du att våren blir nästa år?

Förra veckan ansökte jag om studie plats i Vasa inför nästa vår. Som blivande ämneslärare måste jag studera ett halvår i Vasa, och i mitt fall lönar det sig att ansöka om plats redan detta år då det inte finns någon garanti att jag får en plats då jag önskar (måste vara ett exakt antal filosofistuderande som söker för att det skall bli av). Dock hoppas jag på att jag inte får plats ännu detta år, jag skulle mycket hellre åka sista året till Vasa då studierna här i Åbo är klara och jag således inte behöver återvända (blir dyrt att ha en lägenhet i Åbo då Oskar skulle bo kvar och själv ha råd att leva och bo i Vasa, dessutom känns det omotiverade att lämna magistersstudierna på hälft). Orsaken varför jag ändå valde att söka är för att det skulle vara förargande att endast söka sista året, inte få plats och således tvingas sitta och vänta ett helt år på att kunna slutföra studierna. Summa sumarum så hoppas jag att jag fortfarande bor kvar i Åbo nästa vår och skriver på progradun, och vet att jag har studieplats i Vasa därpå följande vår.

 

 

Hur förändras musiken du lyssnar på på våren?

Musiken förändras inte märkbart. Främst på grund av att jag sällan lyssnar på  nån specifik musik  Oftast är det radion som spelar på här hemma, och dom gångerna jag lyssnar på musik är det musik som spelar året runt.

 

Har du haft några särskilda vårprojekt på gång?

Hela våren har varit ett enda projekt att komma igenom haha... Och kandidatavhandlingen har jag haft som projekt att få färdig och godkänd, och det har jag lyckats med vilket gläder mig! Nu skall jag bara få igenom den sista eländiga psykologitenten så är jag filosofi kandidat.

 

Vad föredrar du, vår eller höst?

Hösten är fin men våren vinner nog!

Vem/vad är din vårförälskelse?

Nu när stressen har släppt så har en allmän vårförälskelse blommat ut. Plötsligt har jag upptäckt att jag har en sambo och vill mysa med honom igen, vilket det inte har funnits tid över för under våren. Förra sommaren hade jag ett lyckorus som kom nu och då och som jag antog att berodde på att jag inte hade någon stress under sommaren. Nu har ruset börjat komma tillbaka efter att ha varit fullständigt bortblåst sedan hösten. Så jag skulle kanske säga att jag har en senvårförälskelse i livet allmänt. Jösses vad klyschigt och lyckligt det blev.

 

Hur hoppas du sommaren blir i år?

Jag hoppas på en varm och solig sommar tillskillnad från förra året. Annat jag hoppas på är en stressfri sommar, att jag orkar hålla motivationen uppe med de studier jag kommer att arbeta med under sommaren och att jag är utvilad och ivrig på att ta itu med magistersstudierna då hösten anländer.

Har du några sommarplaner?

Liksom förra sommaren så kommer jag att studera denna sommar. Tanken är att jag under juni och juli månad skall hinna skriva färdigt min biämnesuppsats i hälsokunskap (forskning som motsvarar en kandidatavhandling), och att jag skall ha tid att studera litteratur så jag har material att arbeta med i höst då jag på allvar sätter igång med progradun. I augusti då skolorna sparkar igång kommer jag att avlägga min fältpraktik, så det blir med andra ord studier hela sommaren. En ytterst fattig sommar.

Alla bilder är tagna från: http://weheartit.com/Smeeeds

Sara Smeds
Publicerad 17.05.2016 kl. 10:53

Avhandlingen inskickad

Skål då kandidatavhandlingen skickats in! Nu får jag hålla tummarna att den inte kommer tilbaka. Det skulle vara skönt att bli färdig kandidat nu till våren innan sommarlovet, och kunna ansöka om att börja studera på magistersnivån och hela köret innan hösten. Hoppas på att jag på första maj kan höja skuppa glaset i luften och skåla över att vara en glad kandidat och ett steg närmre magisters examen i filosofi.

Sara Smeds
Publicerad 27.03.2016 kl. 16:26

Det är såhär man skall känna

För exakt en vecka sedan kom jag och Oskar hem till Åbo igen, utmattade men nöjda efter ett veckoslut i Paris.

Nu har man hunnit återgå till vardagen igen. Sista perioden för detta läsår har sparkat i gång, vilket är skönt. Jag oroar mig ofta för den ständigt närvarade stress som vilar över mig och alla symptom som kroppen försöker signalera och varna  en med. Senast i dag då jag var i skolan och kom att lyssna på vad människor runt omkring pratade om så kunde jag återigen konstatera att allt för många lider av samma problem. De vanliga fraserna "hej hur mår du" besvaras lika ofta med svaret "inte så bra" som det automatiska svaret "bra". Folk pratar om hur dåligt de mår på grund av all stress, hur de seriöst är rädda för att gå in i väggen och hur de måste rensa bort alla fritidssysselsättningar för att inte fullständigt braka ihop. Man hör på dem att de är allvarliga med va de säger, det är inget "tyck synd om mig" prat eller vardags klagan. Eller och andra sidan, tyvärr har denna klagan blivit en form av vardagen.

Det hemska är att det för mig kommer som en lättnad att höra att man inte är den enda som ständigt har känslan av att ta vatten över huvudet, ha kramper i mage, hög puls, oron i kroppen. Att folk är så stressade kommer inte som en chock, det kommer som en lättnad. Då är jag som alla andra, detta är det normala. Det är såhär samhället skall se ut.

 

            

Stunderna då man inte känner någon stress är få, ofta handlar det om några timmar, sedan blir man återigen påmind om vardagen. Resan till Paris var ett exempel, man var borta från all stress och kunde fokusera på att ha roligt, men med jämna mellanrum blev man återigen påmind om att vardagen väntar och klumpen i magen var där igen. Trots att jag valt denna väg själv, trivs med min vardag, gillar att studera, känner mig lycklig och upplever mig ha motivation så finns alltid den plågsamma känslan där. Känslan som har blivit en allt för stor del av livet, den som fläckar vardagen, och hänger som en skugga över allt annat. Problemet finns inte bara hos oss unga, hos oss studerande, hos oss som pressas av att producera, problemet finns i samhället. Det är inte såhär folket skall må.

Tillika vill man inte klaga. Som bäst rullar en dokumentär på i bakgrunden där den råa sanningen visas, hur flyktingar lever. Det går inte ens att tänka sig hur det är att leva i deras skor. Då känner man sig smutsig då man klagar. Skall man bara vara finsk, tiga och vara nöjd med det man har? Eller är det en ny folksjukdom som växer fram i vårt västerländska samhället? En folksjukdom skapad av oss själva.

 

Sara Smeds
Publicerad 21.03.2016 kl. 21:34

Detta är min offentliga dagbok.


Främsta orsaken till att en blogg som denna existerar, är för att det ibland är skönt att få skriva av sig, skriva om saker som känns aktuella, reflektera över vardagen, berätta vad jag gjort, saker jag funderat över eller kanske bara konstaterat. Att lägga upp bilder och minnas tillbaka är en anna rolig del med att skriva på en blogg.

Delvis klottrar jag på denna blogg av eget intresse, och tillika uppdaterar jag människor som jag inte träffar så ofta om vad som händer i mitt liv just nu, vilket jag ser som ett extra plus. Kort förklarat är detta min offentliga dagbok.

Denna offentliga dagbok startade år 2016 och flyter på tillsvidare. Som med en riktig dagbok skriver jag nu och då, då det faller mig in. Således är detta ingen blogg som jag medvetet håller igång.

2016 varr för mig varit ett år av utveckling. Under året har jag lyckats bli färdig kandidat i filosofi och påbörjat magistersstudierna. 2016 vår att övergångsår, det handlade om att avsluta en del och påbörja en annan.

2017 kommer vara ett annorlunda år. Att säga att det är ett nytt kapitel är att överdriva, men jag börjar närma mig slutet av ett kapitel jag befunnit mig i under de senaste åren.

Det som gör 2017 till ett annorlunda år är att det förmodligen blir mitt sista år i Åbo. Jag kommer arbeta med pro gradun och förhoppningsvis få den klar vid jul. På sätt och vis blir det ett vemodigt år. Åbo är fint och studietiden har varit spännande och något man aldrig kommer få uppleva igen. Och andra sidan känner jag att jag fått ta del av allt detta nu, och jag ser framemot att påbörja nästa steg i livet.

Under år 2017 kommer jag även ta mer avstånd från studielivet. Efter att ha varit en aktiv del av studielivet och dess verksamhet i form av styrelseaktivitet, kommer jag från och med årsskiftet inte längre vara en del av allt detta. Härefter är man endast gäst på evenemangen.

Studierna är alltså en stor del av mitt liv just nu, och även om jag talar i tonen att studierna börjar närma sig sitt slut så är det en bit kvar innan jag är klar för arbetslivet. I framtiden kommer jag att arbeta som ämneslärare i skolämnena filosofi, psykologi, hälsokunskap och livsåskådning. 

Mitt hem är en liten tvåa på 35 kvadrat. Den delar jag med Oskar som är min partner sedan sex år tillbaka. Förutom vi två så bor här två sköldpaddor, Columbus och Cleopatra, och ett okänt antal dammråttor. Dammråttorna har jag inte valt som husdjur, men paddorna brukar plocka fram dem lite härifrån och därifrån samt gömma undan då jag försöker damsuga upp dem. Vet inte hur de lyckas men så fort jag städat undan dammsugaren så dyker deras råttor upp igen.

Avslutningsvis kan jag presentera mig som Sara Smeds. Jag fyller 23 i april och är ursprungligen hemma från den lilla staden Borgå. Jag växte upp i en liten by på landet, där jag och min familj på sex personer bodde tillsammans under största delen av mitt omyndiga liv. Som 19 flyttade jag iväg till Åbo och drog sambon Oskar med mig. Vi stötte på varandra redan som 16 åringar och har sedan dess varit ett par. I Åbo bor vi än idag med vår lilla familj och trivs utmärkt. Längre än så har min historia ännu inte kommit, vad framtiden har att utvisa kommer att dyka upp i form av blogginlägg här på bloggen.