Två och en halv månad kvar

Hur ser livet ut just nu?

Är som bäst bosatt i Vasa och avlägger de sista kurserna innan examen. Pedagogik studer är det som gäller och det känns verkligen att jag är på slutrakan nu. Praktiken är rolig då jag för första gången verkligen får testa på mitt kommande yrke och inte bara studera de ämnen jag kommer undervisa i. Praktiken har gått bra och feedbacken har varit mycket uppmuntrande, känner mig redo att ge mig ut i arbetslivet så småningom. 

Någonting du saknar?

Åbo. Saknaden kunde vara värre, längtan att ta examen och gå in i nästa skede av livet är större än saknaden av studielivet, men vist saknar jag Åbo och studietiden med jämna mellanrum. Speciellt då man ser gammla bilder från senaste åren. 

 

Någonsi haft en jobbig break up?

Icke sa nicke.

 

 

Vad har du på dig?

Mjuka jeans, en gul topp som jag fått i julklapp av lillasyster, en beige gammal stickad tröja och vita yllesockor.

 

Några tatueringar?

Inga tatueringar.

 

Planer för inkommande vecka?

Nästa vecka är sista veckan av den första perioden här i Vasa. Jag kommer hålla tre lektioner i hälsokunskap på gymnasiet, och har en föreläsning vid universitetet som fokuserar på röstanvändning. En bokcirkelträff skall även hållas där jag och några andra studeranden skall diskutera böcker och lämna in ett protokoll över vad vi diskuterat. Utöver det gäller det att fixa övriga inlämningsuppgifter som skall lämnas in under denna period. Sedan är halva Vasa praktiken över. Jösses.

 

 

Någon gång varit med i ett slagsmål?

Tiotals. Nånej, verkar jag som en person som hamnar i slagsmål ofta? Däremot var jag tidigare duktig på att lägga näsan i blöt genom att gå emellan fylleslagsmål och leka någon slags räddare i nöden. Den ovanan har jag tack och lov tränat bort med åren. Insåg att det ä onödigt att ödsla sin kväll på att prata vett i fyllebultar.

 

Hög eller låg musik?

Lyssnar sällan på musik. Då jag arbetar skall det helst vara tyst. Jag gillar egentligen inte tystnad, dessvärre störs jag lätt av oväsen så det måste vara tyst om jag arbetar. Behöver jag inte koncentrera mig föredrar jag att ha radio eller tv på. Lyssnar jag på musik är det oftast då jag lagar mat eller av någon orsak vill ha lite stämning. Då är det lagom hög musik. Är orolig för att störa grannarna så försöker undvika hög musik.

 

 

Vart går du om du är ledsen?

Partnern. Eller jag går väl inte raka vägen till honom, jag väntar snarare på att han skall mjölka ur mig varför jag är nere. Om jag är stressad är jag bättre på att beklaga mig, då jag är ledsen vill jag att någon skall fråga. Sedan måste jag erkänna att han inte är så bra på att trösta haha. Oftast beklagar jag mig tills jag inte orkar vara ledsen längre framom att han lyckas komma med tröstande ord som får mig på bättre tankar. Sedan har jag även som vana att påpeka att jag är ledsen. Om han vet att jag är ledsen över något så påpekar jag det flera gånger genom att bara säga "ledsen" och se deppig ut. Vill väl påminna om att jag är nere och att han skall tycka synd om mig en liten stund och klappa mig och sedan fortästter man med vardagssysslorna.

 

Hur lång ti tar det för dig att göra dig i ordning på morgonen?

Brukar ha som vana att stiga upp en timme före avgång.

 

Rädslor?

Som bäst är min främsta reädsa/oro att framtiden inte skall resultera i något jag drömmer om. Exempelvis att jag inte lyckas finna ett jobb till hösten och tvingas arbeta med något annat och bli nedstämd på grund av det. 

 

 

Senaste saken som fick dig att gråta?

Ingen aning. Sedan jag slutade med hormonella preventivmedel i sommras har jag inte varit lika känslig som då jag använde mig av dessa. Kommer ihåg att jag blev väldigt känslig då jag började med hormoner för många år sedan och kunde gårta till filmer och kattvideon vilket aldrig hänt tidigare. Tror faktiskt att senaste gråtkalaset var till filmen The Notebook någongång i våras/sommras. 

 

Senaste gång du sade att du älskade någon?

Höhö, ja du... Är inte så bra på att yttra sådana ord. Det skall vara väldigt mörkt och man skall kunna gömma sig under täcket efter att man sagt sådant, så det är nog ett tag sedan. Pinsamt.

 

 

Alla bilder är tagna från https://weheartit.com/Smeeeds

Sara Smeds
10.03.2018 kl. 11:46

För ett år sedan

 

Tänk tillbaka på förra året denna tid. Vad gjorde du då? Hur såg framtidsplanerna ut? Vad har du genomgått under de senaste 12 månaderna?

 

Beskriv de senaste 12 månaderna med tre ord

Kontroll, resefeber, målmedvetenhet.

 

Vilka ser du som de största händelserna under de senaste 12 månaderna?

Kandidatexamen, pojkvännen fick sin byggmästarexamen, och vi var på en fin resa till Mexico.

Har du blivit bättre på något?

Inte något som skull sticka ut eller som jag skulle komma att tänka på genast, men mindre saker som att vara bestämd och konsekvent med andra människor. Jag har fått chansen att utveckla min yrkesidentitet och bekanta mig med mina styrkor och svagheter via praktik och arbete på sidan om studierna. Jag skulle även vilja påstå att jag har blivit mer driftig, istället för att vänta ut saker som att söka jobb, ringa läkarsamtal mm. så gör jag det genast utan att fundera och överväga.

 

Vad har gjort dig glad?

Det är väldigt typiska grejer, så som roliga stunder med vänner, då planer och förväntningar gått som planerat, de stunder då jag insett vilken fin partner jag har och hur bra han passar mig och mina drömmar, samt resor och framtidsplaner. 

 

Vad har varit extra dåligt med dessa månader?

Jag har dragits med en massa krämpor. I augusti hade jag en vanlig förkylning med snuva, nysningar och feber. Febern gav med sig efter ett tag, men snuvan och nysningarna avtog aldrig. Nu tolv månader senare är jag trött på att ha konstant snuva, tungt att andas och dagliga nysatacker. Börjar misstänka någon form av allergi och har bokat tid till läkare och hoppas på att hitta var felet ligger. Symptomen kan lätta tillfälligt, men bara någon dag, har heller inte märkt att de skulle blivit mildare då jag vistats på andra orter under några veckor. Enda gångerna symptomen avtagit är då jag haft andra krämpor, då är snuvan plötsligt borta. Första tecknet på att jag håller på att bli frisk är att näsan återigen blir täppt och nysningarna återvänder haha...

Andra krämpan jag dragits med senaste året är magproblem. Har tre gånger vaknat upp på morgonen med illamående och magkramper. Efter ett tag böjar jag kasta upp och därefter följer ett konstant illamående och kramper/magknip. Samtliga gånger har slutat med att vi fått åka till jouren då jag kastar upp mellan tio och tolv timmar i sträck, och värken bara förvärras. Nu har jag fått tid till gastroskopi för att ta reda på vad som är fel. Även i detta fall hoppas jag på att man finner vad som är problemet så jag slipper fler omgångar. Dessvärre har jag inte tid förän december, får klara mig med medicin til dess.

 

 

Har du lärt känna nya människor?

Inga nya människor, däremot har jag lärt känna mäniskor bättre.

Vilka länder har du besökt?

Sedan juli förra året har jag varit i Tyskland, Mexico, Estland (två gånger) och Lettland, och om några veckor åker jag till Polen.

 

Har du varit gladare eller mer nedstämd de senaste året?

Om jag jämför med året innan skulle jag vilja påstå att jag har varit gladare. Är rätt så säker på att året före det var minst lika roligt, men stressen hänger som en mörk skugga över de senaste åren och således har de senaste 12 månaderna varit betydligt behagligare då det har varitn sund mängd stress.

 

Vad önskar du att du lagt mer tid på?

Jag är nöjd med min tidsprioritering under senaste tiden, upplever inte att jag borde ha prioriterat annorlunda.

 

Gjorde du något du aldrig gjort förut?

Förutom vissa resedestinationer som jag inte besökt tidigare så tror jag inte att jag gjort något speciellt. Mindra saker som att fira nyår i Åbo och varit på mindre roadtrip med vänner i grannländer, har jag visserligen gjort för första gången.

Vad tror du att du i framtiden kommer sakna då du tänker tillbaka på dessa tolv månader?

Studielivet och allmänt tiden i Åbo. Visserligen kommer jag att bo kvar i Åbo ännu hela hösten, men det känns redan nu att jag är påväg vidare. Allt känns som en sista gång. Även om jag är motiverad, målmedveten, vill vidare och känner "been there done that", så måste jag medge att jag kommer sakna denna tid. Studietiden, tiden då man är vuxen, men ändå har ena foten kvar i den oansvariga tiden då man kan göra vad man vill och är så fri som man är. Ja, visst kommer jag se tillbaka på denna tid med ett leende och viss saknad. Bara att njuta av de sista fem månaderna i denna fina stad!

Fotona är från resan till Mexico som ägde rum mellan marsmånad och april.

 

Sara Smeds
17.07.2017 kl. 14:22

Fjorton saker

Två saker som ännu inte nämnts på bloggen

Jag har ungefär sex månader kvar i Åbo, därefter flyttar jag till Vasa där jag kommer tillbringa ett halvår på grund av studier. Nästa år denna tid borde jag vara färdig filosofiemagister. 

På lördag åker jag och ett gäng på fem en sväng till Lettland. Det var egentligen en fylle idé att vi skulle åka dit, vilket tydligen blev verklighet. Det är endast en snabbvisit då ursprungsidén är att vi skall köpa biliga sommardrycker (alkohol), men vi kommer stanna i två städer på vägen för att kolla runt, så med andra ord blir det lite av en utflykt. Själv har jag endast besökt Tallin tidigare (klassiska estlandsresan), så det skall bli roligt att få se lite mer av vårt grannland, och få en liten glimt av grannlandets grannland.

 

 Bland annat denna lilla stad är det tänkt att vi skall hinna göra en snabbvisit i.

Två maträtter som jag inte kan laga men vill

Specifika maträtter finns det inte, däremot skulle jag gärna vilja utveckla mina kunskaper när det kommer till matlagning i allmänhet. Som bäst är veckomenyn rätt så enformig hos oss. Det finns några favoriter som dyker up på matbordet ungefär varanan vecka. Tror dock det är ett rätt så vanligt "problem" bland studeranden, man väljer det man har råd med och då blir det rätt så enformigt. 

Baka skulle vara roligt att lära sig. Jag vill i framtiden kunna bjuda på lika goda kakor som min mamma då jag har kalas. Intalar mig att dessa kunskaper kanske kommer med åren, det är sällan det finns en orsak att baka nuförtiden.

Två saker jag ofta tänker på

Framtiden, det är både spännande och lite oroande att inte ha en aning om vart jag kommer befinna mig om ett år. Kommer jag ha jobb? Kommer jag vara arbetslös? Kommer jag ha tillfälligt jobb i form av ett års kontrakt? Kommer jag ha arbete innom rätt ämnen eller kommer jag tilfälligt arbeta som klasslärare, vilket flera verkar ha gjort? Var kommer jag bo? Känns aningen stressande att inte ha en aning då jag är en person som gillar ordning, men tillika är det lite spännannde. Till skillnad från tidigare gånger då man inte haft kontroll över vad som kommer hända i framtiden (exempelvis då jag sökte in till ÅA) så har jag en annan kontroll nu. Jag kommer faktiskt vara klar och kan göra lite vad som helst. 

 

Konstiga åsikter. Jag tycker det är både intressant och underhållande att bekanta sig med enligt mig skumma åsikter så som rasism, sexism och så vidare. Jag går ofta in och läser diskussioner på exempelvis facebook grupper och instagramkonton. Jag försöker förstå hur dessa personer tänker, inte för att sympaticera med dem eller övertygas, utan helt enkelt för att förstå mig på dem. Fast om jag skall vara ärlig är det kanske i 1 av 10 fall som det finns ett ens någolunda vettigt resonemang bakom dessa gruppers åsikter och argument, oftast är det enbart underhållning (och lite sorgligt) att läsa all hat och idioti som figurerar på sådana sidor. 

 

 

Två saker jag måste börja tänka på

Jag upplever jag har rätt så bra koll på det mesta i mitt liv, vet inte om det finns så mycket jag borde ta tag i. Snarare börja tänka på att inte ta så mycket stress över onödiga saker som ändå alltid ordnar sig.

Man borde alltid tänka på hur mycket man har att vara tacksam över framom alla problem. Så som hälsa, en fin pojkvän och ett fungerande lyckligt förhållande, de vännskapsrelationer jag har och goda relationer med familj. Sådant som inte är en självklarhet trots att det just i dag är en självklarhet i ens eget liv. 

 

 

Två materiella saker jag vill äga

En stor garderob! Trött på instängda skåp.

En robotdammsugare. Tror dock inte det skulle fungera i våran lilla håla, det skall nog vara större ytor för sådana grejer.

 

Två saker jag har gjort den senaste tiden

Skrivit på gradun. Har kommit rätt så långt, längre än jag förväntat mig (klapp på axeln).

Varit invalid. Jag skämtar inte då jag säger att det alltid är något som är sjukt! Först kolapsade magen för tredje gången, då den blev bättre hade jag konstant huvudvärk då nacken gått i lås, och nu då dessa problem avtagit kraschade ryggen (en skada från 2012 som inte läkt). Tur nog har man hela skåpet fyllt med mediciner mot alla krämpor vid det här laget. Nu börjar ryggsmärtan lätta så jag väntar men spänning på nästa krämpa. 

Två saker jag brukar göra på kvällarna

Se på serier. 

Somna som en stock. Ingen skillnad som jag sovit 12 timmar natten innan, vad jag satt öronpropparna i öronen, sagt godnatt och satt huvudet på dynan så somnar jag som en stock.

Sara Smeds
29.06.2017 kl. 14:11

2011 och idag

Olivia (http://nouw.com/hellroos) hade en tillbaka blick till år 2015 på sin blogg och jag passade på att även jag skaffa ett årtal som jag kan se tillbakapå. Mitt år blev 2011.

 

Jobb

2011 - Andra året vid Borgå Gymnasium var det som gällde för mig detta år.

2017 - Sex år senare studerar jag fortfarande. Åbo Akademi och filosofi är det som gäller idag.

 

Ett foto taget en septembermorgon 2011 över barndomshemmet.

 

Ålder

2011 - 17 år var jag år 2011.

2017 - Detta år kommer jag fylla 23. 

Var jag lycklig?

2011 - Ja det var jag. Visst hade man motgångar också år 2011, men jag kommer ihåg att jag ofta reflekterade över hur lycklig jag sist och slutligen var.

2017 - Visst är jag lycklig även i dag. Dock ser man en skillnad då jag jämför 2011 (och där omkring) och i dag. 2011 var jag lycklig, så som man är då man känner den där kittlande känsla av lycka nästan varje dag. I dag är vardgen mer vanlig, är nöjd med livet och hur framtiden ser ut. Vardagslycka.

 

Midsommarafton 2011. Typiskt midsommarväder.

 

Djur

2011 - 2011 köpte jag mitt första alldeles egna husdjur, det vill säga en sköldpadda. Förutom paddan Columbus så ingick även två katter och en pudel i hushållet.

2017 - I dag har jag två sköldpaddor. Och pojkvännen förstås.

 

Min första sköldpadda Columbus.

Bor

2011 - Som 17-åring bodde jag fortfarande hemma i Andersböle. Hösten 2011 skiljde sig mina föräldrar och därefter var det endast jag och pappa som bodde heltid i Andersböle. Det blev rätt så mycket utrymme, en våning på ca. 100 kvadrat per man med eget kök och wc.

2017 - Idag delar jag på 35 kvadrat med pojkvännen i Åbo. 

 

Potatisupptagning 2011.

Bil

2011 - År 2011 hade jag ännu inget körkort, men jag visste redan då att jag skulle få använda pappas gamla bil som stod och rostade vad jag väl fick kort. Så i princip hade jag en Toyota Carina E år 2011.

2017 - I dag har jag ingen bil. 

 

Civiltillstånd

2011 - Förhållande.

2017 - Sambo.

 

Denna gosse hade jag sällskapat ett år med år 2011.

 

Barn

2011 - Inga barn.

2017 - Fortfarande inga barn.

 

November 2011 i hembyn Andersböle, jag och lillabror William som då var 4 år.

 

Ifall någon blir sugen på ett årtal är det bara att lämna en kommentar. 

Sara Smeds
15.03.2017 kl. 11:58

Tillbakablick

Hur var 2016?

Utmanande. På flera olika fronter. I stunden kunde det kännas jobbigt och jag längtade ofta efter lugnare tider, men jag viste att jag i slutändan skulle se det som ett givande år. Utmanande och utvecklande skulle jag vilja beskriva 2016.

Tror du 2017 kommr bli bättre?

Det beror på vad "bättre" syftar på. 2016 var i sig inte dåligt, men stressfaktorn var för hög för min del. På den fronten kommer 2017 bli bättre tror jag. Studietakten är minst lika hög detta år, men till skillnad från förra året så kommer jag kunna sätta all min tid på studierna. Således tror jag att jag kommer ha bättre kontroll och inte vara lika stressad.

 

 

Blev du kär 2016?

Nej inga nya crushes på kärleksfronten haha. 

Vilket datum från 2016 kommer du aldrig glömma?

Jag kommer inte på något specifikt datum då jag tänker efter. Snarare händleser, så som resan till Paris och fina studer från studielivet som man kommer minnas och tänka tillbaka på och skratta åt i många år.

 

Vad var din största framgång år 2016?

Jag tog kandidatexamen. Och så anser jag att jag utvecklats på personligt plan och lärt känna mig själv och hur jag fungerar bättre.

Vad spenderade du mest pengar på?

Resor. Resan till Paris var enda egentliga resan jag var på under 2016, men resan till Berlin som jag precis skom hem ifrån, och resan till Mexico som äger rum i mars bealades även de på 2016 sidan.

 

Vad gjorde dig riktigt glad?

Då vi bokat resor, speciellt Mexico. Gillar att boka resor på längre sikt framom spontana. En stor del av glädjen med att få resa är för min del att få vänta och se framemot semestern.

Vilka sånger kommer du att minnas från år 2016?

Kents sista sång.

 

Vilka har du umgåts med mest?

I början av året umgicks jag en del med Heidi (mycket kan jag väl inte säga att man umgiks, skulle gärna ha setts mer men det går inte då bägge har fullt upp på sina håll, men åtminstone nån gång varje vecka sågs vi). Efter att hon flyttade hem til Sibbo igen har det inte blivit så mycket tyvärr. Man kan ju hålla tummarna för att det blir mer sådant kommande år. I övrigt har det spenderats en del tid med det så kallade Öffen gänget. Det hoppas jag att fortsätter kommande år trots att jag inte längre är aktiv i styrelsen. Och Ina förstås, men hon räknas som en del av Öffen gänget.

 

 

Bästa minnet från 2016?

Jag har inte något speciellt minne som sticker ut. Då jag tänker på roliga stunder under det gågna året dyker minnen upp som RuisRock, resan till Paris, årsfest i Helsingfors, roliga studiefester och gånger efteråt då man funderat tillbaka på tillställningarna och skrattat så att det gjort ont, ett veckoslut i Tallin, och min födelsedag då jag blev bjuden på mat och på jazzkonsert.

 

Är det något du saknat år 2016 och vill ha 2017?

Mindre stress, fler dagar då man inte har något man måste göra, mer pengar och fler avvikande dagar då man bara gör något roligt och spontant.

Vad önskar du att du gjorde mer?

Hmm... Visst skulle man alltid ha kunnat göra mer av olika saker, exempelvis satsa mer på studierna, passat på och ta emot arbete då jag haft chansen, spenderat mer tid med vänner och bekanta i Åbo studieliv, och så vidare, men sätter man mer tid på en sak tar det tid från något annat. Skulle jag exempelvis valt att arbta på sidan om skulle det ha gått ut över studierna. Så som helhet är jag nöjd med den balans jag haft, och önskar således inte att jag gjort något speciellt annorunda.

 

Vad önskar du att du gjorde mindre?

Stressat. Onödigt att stressa på förhand, en dålig ovana jag har.

Årets favorit tv-program?

Har sett på många serier under årets gång så det är svårt att välja en favorit. Som bäst kollar jag på Pretty Little Liars, i början var den måttligt roande men nu efter att ha kollar på 4 säsonger måste jag faktiskt medge att det är en serie som fångat mig. Unga mödrar Danmark följde jag även ivrigt med tills serien begränsades till Sverige.

Vad vill du säga till dig själv år 2017?

Ta vara på varje dag! Sista året som studerande i Åbo börjar nu och detta är en tid jag aldrig kommer få uppleva igen! Vemodigt och tillika spänande!

Sara Smeds
10.01.2017 kl. 12:12

Måndags frågor

 

 

 List 5 things you want to do before the year ends.

 1. Ha några spontana dagar utan några som helst planer.
 2. Skicka in skolarbeten som jag känner mig nöjd och tillfredsställd med. 
 3. Fira årets sista studieevenemang med mycket skratt och ståhej.
 4. Fira jul och ha en massa jultsämning. Julen går alltid så fort förbi.
 5. Ha en massa mys!

 

What are some things that always make you feel better?

Mat och ledig tid. Mat hjälper ofta då världen känns orättvis (eller är det kanske snarare frånvaron av mat som får världen att kännas orättvis), och ifall det handlar om riktiga problem så brukar en stund "bort från problemet" hjälpa. Då inser jag ofta att problemet inte är så stort.

 

How was your day? What did you do?

Smått frustrerande. Har suttit hemma hela dagen och arbetat med en kurs som känns väldigt omotiverande och som tar massa tid från andra kurser som jag borde hinna arbeta med...

 

 

 Do you like to travel?

Visst gör jag det. Försöker lägga undan pengar till resor alltid mellan varven. Trots att man har dåligt om pengar som studerande så är det väl bästa tiden att passa på att resa. Man är inte bunden till något jobb och är således väldigt fri att åka iväg på resor när man så tycker.

 

Do you have any tattoos? Do you want any tattoos?

Nej det har jag inte, och har tillsvidare inga planer på att skaffa heller. Tatueringar kan vara snyggt och passar på många, men personligen är det inget jag är sugen på. 

 

How often do you think about your future? Does it scare you?

Ofta. Det finns de som lever i det förflutna, de som endast lever i nuet och för dagen, och så finns det vi som lever i framtiden. Jag tänker ofta på vad som är på kommande, och även länge in i framtiden. Dock är det något jag försöker komma ifrån, jag har en tendens att stressa upp mig för saker som jag vet att är på kommande. Om jag exempelvis vet att jag har en stressig period på intåg så stressar jag redan flera månader i förväg, vilket inte är bra. Oftast är stressen även onödig. Så jag försöker leva mer i nuet. Däremot ser jag ljust och positivt på framtiden när det kommer på längre sikt, och den delen vill jag förtås inte skala bort.


 

Are you good at lying?

Tror inte det. 

Does talking about sex make you uncomfortable?

Nej, har alltid känt mig bekväm på den fronten. Gäller annat privat också, som krämpor och allmänna funderingar. Tots det är jag ju inte den som delar med mig av allting, men om saker och ting kommer på tal så har jag inga problem.

Names of your bestfriends?

Denna fråga tänker jag inte nämna några namn på. Dels kan jag ju säga att jag inte har någon som jag definierar som bästa vän, utan snarare flera närmsta vänner. Om så vore fallet att jag hade någon som är lite mer favorit än de andra så skulle jag trots det inte säga ett namn, vill inte rangordna vänner. Menar inte att de som påstår sig ha en specifik bästa vän skulle vara elaka, för somiliga förefaller det som något mer naturligt, och för andra inte. Det beror väl långt på hur ens vänskapskrets ser ut. De som hör till mina närmsta vänner antar jag att vet det själv. Hoppas jag haha...

 


 

Do you like it when people play with your hair?

Haha kan inte komma på att någon annan än pojkvännen någonsin skulle ha gjort det. Men nej, skulle någon leka med mitt hår så skulle jag bli väldigt obekväm. Trots att jag nyss påstod att jag är bekväm med att diskutera väldigt privata saker så är jag väldigt obekväm när det kommer till fysisk kontakt. Tidigare tyckte jag att kompiskramar, och att snudda vid någon på grund av trängsel var väldigt obekvämt, men lite har jag mjuknat upp. Att ha en partner som ville kramas och pussas var även det obekvämt till en början men man vänjer sig med alting.

 

Last hug?

I dag på morgonen då pojkvännen stack iväg på jobb.

 

Countries you've visited?

Sverige, Estland, Thailand, Frankrike, och "länderna" Gran Canaria och Mallorca.

 

 

Do you fall in love easily?

Nej. Under tonåren (då man ännu var singel och ville bli kär i någon) så kunde man bli förtjust i olika personer, men kär tror jag aldrig jag var. Så utgående från det svarar jag väl nej. Sedan slog klassikern in, då man slutar söka så finner man. På ett skriftskoleläger hade jag inte direkt planerna på att hitta nån, det var väl ett av dom sista ställen jag trodde att killar i min smak skulle figurera.

 

Do you like being in a relationship, or do you prefer to be single?

Nu har jag inte varit singel på ett tag så jag är inte riktigt uppdaterad med hur det skulle kännas, men jag trivs utmärkt i förhållande så singellivet känns mer avskräckande än lockande för min del. 

 

 Have you ever been cheated on?

Inte vad jag är medveten om. 

 

 

Do you have breakfast every morning?

Som studerande har jag blivit dålig på det... Under vardagarna är jag alltid ensam då jag stiger upp och då faller frukoten bort. Det går oftast någon timme innan jag äter på morgonen, och visserligen kallar jag det frukost, men det kan ju lika gärna kallas lunsch då det ofta är det enda jag äter innan sambon kommer hem och det är dags för middag. Då vi stiger upp tillsammans blir det däremot alltid frukost. 

 If you're being extremely quiet what does it mean?

Det finns tre alternativ, antingen är jag väldigt sur, eller också har jag stora bekymmer. Tredje alternativet är att jag bara är djupt försjunken i tankarna. 

 


 

Do you still talk to your first crush?

Haha visst. Dock har vi nog ingen aktiv kontakt, men visst räknar jag honom som en vän. 

 

Have any of your ex’s told you they regret breaking up?

Haha det här blir ju väldigt oseriöst nu. Jag har ju egentligen inte haft någon pojkvän tidigare förutom lågstadieförhållanden. Och vad jag kan minnas har nog ingen av dessa killar meddelat att de skulle vilja ha en andra chans. Kan ju erkänna att crushen jag hade i tanke under förra frågan även han var en kille från lågstadiet haha...

 

Get the closet book next to you, open it to page 42, what’s the first line on that page?

"Ty det är endast kontakten med andra individer som möjliggör den yttre kontroll av ens handlingar som ofrånkomligen är förbunden med en fastslagen måttstock." - Samhällsvetenskapens ide - och dess relation till filosofin, Peter Winch.

 

 

Sara Smeds
28.11.2016 kl. 13:29

December, januari, februari och mars

 

Hur kommer du se ut i vinter?

Jag hoppas det blir en kall och snörik vinter i år. Då kommer jag ha varma kläder på mig och se aningen uppstoppad ut. Då man ser mig på  gatan kommer man knappast känna igen mig då mitt ansikte är gömt i en stor halsduk och mössan skymmer resten.

 

Hur kommer din vinter se ut?

Nya vindar blåser denna vinter. Jag kommer inte längre vara en aktiv del av studielivet då jag från och med nyår inte längre sitter med i någon styrelse. Således komer jag ha mer tid åt studierna. Det kommer både vara skönt och tomt. Det känns som om jag på allvar börjar förbereda mig för att småningom bli klar. Även på studiefronten blåser det till viss del nya vindar. Trots att man alltid känner tidspress med studierna, så är stressen på en helt annan nivå nu. Det är säkert första gången under mina 4 år på uni som jag känner att stressen är på dendär gynnsamma nivån, d.v.s. effektiverar ens arbete snarre än försämrar.

Snö och -20 grader eller snöfritt och +10?

Snö och -20 lätt! Är inget stort fan av Åbos varma vintrar.

 

Nämn fyra saker du vill göra i vinter.

Resa lite, studera flitigt, unna mig (och förstås sambon) lite vardagslyx, och njuta av en riktigt kall och vit vinter.

 

Vad vil du skall vara annorlunda denna vinter i jämförelse med förra?

Stressnivån lätt. Förra vårvintern och senvåren var den mest stressiga under hela studietiden, denna vårvinter skall inte bli likadan. Och det tror jag inte den komer bli heller. Känns idiotiskt att i princip kasta bort ett halvår på grund av stress. Visst gjorde man mycket annat roligt också under våren då jag ser tillbaka på den nu efteråt, men i studens kändes det som om det enda man täbkte på var när eländet skulle vara över.

Vad kommer vara annorlunda denna vinter i jämförelse med förra?

Från och med julen kommer allting vara "sista gången". Om allting går som det skall kommer jag flytta till Vasa i januari 2018 och således tacka och ta farväl till Åbo och studietiden här. Således blir det sista januari i Åbo, sista februari i Åbo, sista födelsedagen i Åbo, sista sommaren i Åbo och så vidare. Det känns deppigt då tiden i Åbo varit så fin. Tillika som jag är väldigt ivrig på att få påbörja nästa kapitel i en ny stan! (Bara Vasa halvåret är över).

Alla bilder är tagna från WeHeartIt 

Sara Smeds
20.11.2016 kl. 16:57

Just prescis nu....

 

 

5 bästa:

 • Jag känner att jag kommit igång med vissa studier och uppgifter som kännats oengagerade och halv seriösa hittills.
 • Jag har en del att se framemot på lite längre sikt vilket jag gillar. Planer på långt sikt gör att man får njuta längre av dem.
 • Hösten medför lite extra mys och pirr i magen vilket aldrig är fel.
 • Skolstressen har hållit en överraskande låg nivå hittills och trots en svacka förra veckan så känner jag att läget är stabilt i gen (åtminstone i dag).
 • Framtidsplanerna känns som ett nytt steg, vilket jag ser framemot. (inte nytt att jag gör förändringar i livet, snarare att jag tar ett steg närmre slutmålet).

 

 

5 värsta:

 • Vissa dagar som aldrig kommer igång. Du stiger upp, men det är så mulet utomhus så det blir aldrig riktigt ljust. Således startar dagen aldrig.
 • Den ständiga pengabristen.
 • Ålderdomen som för med sig en eländig krabbis av löjliga mängder alkohol.
 • Att man blivit friskförklarad för 6 år sedan men fortfarande måste springa på undersökningar och på läkarbesök. Skall jag någonsin slippa det?
 • Tafatheten att inte kunna finska.

 

 

5 saker jag gjort i dag:

 • Deltagit i föreläsning.
 • Drukit 4 och en halv koppar kaffe före klockan 12.
 • Försökt ringa till kirurgiska polikliniken (för tredje gången) för att be om att få ändra en telefontid, komiskt nog fungerar numret inte trots att det är det som uppges i brevet som anlänt.
 • Sprungit maraton i sömnen eller något, har aldrig varit så genom svettig då jag vaknat tidigare. Natt skjortan var alldeles blöt och svettdropparna rann från pannan. 
 • Skrivit på en tent.

 

 

5 saker jag skall göra i helgen:

 • Åka till Borgå.
 • Se Kent en sista gång.
 • Träffa Oskars nya släkting för första gången, han har blivit morbror en andra gång.
 • Träffa egna släkten.
 • Äta chips och slappa. Jag hoppas i varjefall att det blir lite tid över för det. Borgå veckosluten brukar vara intensiva.

 

 

5 saker jag längtar efter:

 • Stabil ekonomi. (dream on).
 • Ett helt ledigt veckoslut och ekonomi att göra något spontant.
 • Ett egnahemshus på landet med egen strand, och det enda man hör är trädens sus, skruttiga motorbåten som guppar i vattnet och kanske ett avlägset ljud av en motorbåt som brummar i kyliga oktober.
 • En lovande arbetsmarknad inom min branch.
 • En bestående känsla av att studierna är under kontroll och en tydlig tågräls fram till examen (inte som nu då en tredjedel av tågrälsen saknas).

 

Sara Smeds
25.10.2016 kl. 12:23

Höstutsikt

Beskriv din kommande höst i tre ord.

Avslutande, påbörjande, vuxnare. Det jag avslutar gör nödvändigtvis inte min vardag vuxnare, men det känns så. Det jag påbörjar tyder på att jag tar ännu ett stort kliv in i vuxenlivet. När jag betraktar hösten så känns det som om det går i en mer "vuxen" riktning. Och då menar jag inte att jag levt ett tonårsliv fram till snu, utan snarare att jag känner at jag förbereder mig mer för att snart komma ut i arbetslivet, och "vovve-villa-volvo" livet. 


Vad är det bästa/sämsta med hösten?

Det bästa är att hösten är så fin och medför en speciell glad stämning, förväntansfullhet och iver. Det sämsta är att man vet att det gråa (trots att det är trevligt till en början) sträcker sig över sen så lång tid att man hinner tröttna. 


 

Hur höstmyser du?

Yllesockor, mörkt ute och inne, stearinljus och en filt, och något smaskigt att äta.


Dina 3 bästa hösttips - alla kategorier?

Underskatta inte stearinljusens makt att få en att slapna av och mysa. Överskatta inte din energi, höstmörkret är mysigt men medför även trötthet, så sov ordentligt. Gå och lägg dig en timme tidigare än vanligt. Unna dig något på längre sikt som du kan se framemot. Då höstmörkret känns tungt kan du se framemot en resa man bokat, pengar du lagt undan för att köpa något speciellt, eller vad som helst som du vet att piggar upp!


Har skol/jobbstarten fört med sig några insikter?

Trots att jag fortfarande har 2 år kvar av studierna (ett och ett halvt här i Åbo om allt går som planerat) så börjar man känna att man är på slutrakan. 


Vad har du på TO-DO listan just nu?

Komma igång med en text till en seminarie kurs, och komma igång med pro grudun.

 


Vilka serier rekommenderar du att följa? Eller kanske någon sevärd film?

För tillfället ser jag på serien Lyxfällan. Den dämpar ekonomiångesten man har som studerande en aning hehe... Och så har jag börjat förja den danska serien Unga mödrar. 

Topp tre favoritdrycker i höst?

L'Aurate Nero d'Avola (rödvin), kakao och brustablettsvatten (det är ju i och för sig ingen dryck, men tycker det är gott och det piggar upp middagen).


 

Var hänger du helst under helgen?

Jag uppskattar riktigt slöa veckoslut då det inte finns några som helst planer. Då "hänger" jag i huvudsak här hemma och oftast bär det av på någon spontan runda ner till stan till ett cafe, eller lite längre bort till någon botanisk trädgård, slottsruiner eller liknande.


Har du någon inplanerad resa för den närmaste framtiden?

Närmaste framtiden får väl innebära  för hösten, och då är svaret nej. 

Alla bilder är tagna från: http://weheartit.com/Smeeeds

Sara Smeds
26.09.2016 kl. 14:01

Vad hittar man alltid/ofta...

På ditt skrivbord?

Jag har inget skrivbord, så vi får väl byta ut skrivbordet til soffbord istället då det ofta är där jag sitter och arbetar. Där hittar man alltid ett glas vatten.

Under din säng?

Dammråttor. De finns alltid där, ingen skillnad om jag dammsugar varje dag eller en gång i veckan. Avskyr dam och skräp på golvet, men det är en hopplös kamp att bli av med dem, tror att en viss herre med skal är skylldig... Förutom dammråttor så finns där en tränings-ställning-grej-som-jag-inte-vet-vad-heter och tyngder.

I din jackficka?

Det finns sällan något i min jackficka. Har alltid allting i handväskan.

Bakom din kylskåpsdörr?

Antar att frågan syftar på vad som alltid finns i mitt kylskåp. Salladsdressing, soyasås och wasabi finns alltid. Ägg, mjölk och smör eftersträvar jag att det alltid skall finnas, dock får man oftast ändå springa til butiken och köpa det då man upptäcker att det är slut.

 

Vid sidan av ditt handfat?

Tvål, tandborste och tandkräm

Högst upp i din bokhylla?

Har slängt ut bokhyllan då den var mer i vägen än till nytta. Jag kommer inte ens ihåg vad jag hade placerat högst upp på den. Säkert prydnader och blommor. Skulle jag ha en fin och praktisk bokhylla hemma i dag så skulle jag ha fina blommor och en lampa på den.

Längst ner i din tvättkorg?

Eftersträvar att tömma bykkorgen ofta just för att undvika att det alltid ligger plagg där. Skulle inte säga att der finns något standard plagg.

Framför näsan på dig?

Alltid framför näsan på mig hmm... Någon form av skärm finns i varjefall allt för ofta framför näsan på mig. Mitt på dagen dator skärmen (minst sagt sugit att sitta låst framför datorn pga. studier hela sommaren, skulle föredra studier som man kan utföra utomhus), och på kvällarna tv och någon bra serie. Usch.

 

I dina tankar?

Framtiden. Är en planerare, och tänker allt för mycket på framtiden. Planerar, funderar, stressar och oroar mig i onödan. Måste lära mig att leva mer i nuet och inte ta ut oro i förväg som oftast är obefogad och aldrig blir verklighet.

Sara Smeds
20.07.2016 kl. 13:51

Detta är min offentliga dagbok.


Främsta orsaken till att en blogg som denna existerar, är för att det ibland är skönt att få skriva av sig, skriva om saker som känns aktuella, reflektera över vardagen, berätta vad jag gjort, saker jag funderat över eller kanske bara konstaterat. Att lägga upp bilder och minnas tillbaka är en anna rolig del med att skriva på en blogg.

Delvis klottrar jag på denna blogg av eget intresse, och tillika uppdaterar jag människor som jag inte träffar så ofta om vad som händer i mitt liv just nu, vilket jag ser som ett extra plus. Kort förklarat är detta min offentliga dagbok.

Denna offentliga dagbok startade år 2016 och flyter på tillsvidare. Som med en riktig dagbok skriver jag nu och då, då det faller mig in. Således är detta ingen blogg som jag medvetet håller igång.

2016 var för mig varit ett år av utveckling. Under året har jag lyckats bli färdig kandidat i filosofi och påbörjat magistersstudierna. 2016 var ett övergångsår, det handlade om att avsluta en del och påbörja en annan.

2017 kommer vara ett annorlunda år. Att säga att det är ett nytt kapitel är att överdriva, men jag börjar närma mig slutet av ett kapitel jag befunnit mig i under de senaste åren.

Det som gör 2017 till ett annorlunda år är att det förmodligen blir mitt sista år i Åbo. Jag kommer arbeta med pro gradun och förhoppningsvis få den klar vid jul. På sätt och vis blir det ett vemodigt år. Åbo är fint och studietiden har varit spännande och något man aldrig kommer få uppleva igen. Och andra sidan känner jag att jag fått ta del av allt detta nu, och jag ser framemot att påbörja nästa steg i livet.

Under år 2017 kommer jag även ta mer avstånd från studielivet. Efter att ha varit en aktiv del av studielivet och dess verksamhet i form av styrelseaktivitet, kommer jag från och med årsskiftet inte längre vara en del av allt detta. Härefter är man endast gäst på evenemangen.

Studierna är alltså en stor del av mitt liv just nu, och även om jag talar i tonen att studierna börjar närma sig sitt slut så är det en bit kvar innan jag är klar för arbetslivet. I framtiden kommer jag att arbeta som ämneslärare i skolämnena filosofi, psykologi, hälsokunskap och livsåskådning. 

Mitt hem är en liten tvåa på 35 kvadrat. Den delar jag med Oskar som är min partner sedan sex år tillbaka. Förutom vi två så bor här två sköldpaddor, Columbus och Cleopatra, och ett okänt antal dammråttor. Dammråttorna har jag inte valt som husdjur, men paddorna brukar plocka fram dem lite härifrån och därifrån samt gömma undan då jag försöker damsuga upp dem. Vet inte hur de lyckas men så fort jag städat undan dammsugaren så dyker deras råttor upp igen.

Avslutningsvis kan jag presentera mig som Sara Smeds. Jag fyller 23 i april och är ursprungligen hemma från den lilla staden Borgå. Jag växte upp i en liten by på landet, där jag och min familj på sex personer bodde tillsammans under största delen av mitt omyndiga liv. Som 19 flyttade jag iväg till Åbo och drog sambon Oskar med mig. Vi stötte på varandra redan som 16 åringar och har sedan dess varit ett par. I Åbo bor vi än idag med vår lilla familj och trivs utmärkt. Längre än så har min historia ännu inte kommit, vad framtiden har att utvisa kommer att dyka upp i form av blogginlägg här på bloggen.