Fjorton saker

29.06.2017 kl. 14:11

Två saker som ännu inte nämnts på bloggen

Jag har ungefär sex månader kvar i Åbo, därefter flyttar jag till Vasa där jag kommer tillbringa ett halvår på grund av studier. Nästa år denna tid borde jag vara färdig filosofiemagister. 

På lördag åker jag och ett gäng på fem en sväng till Lettland. Det var egentligen en fylle idé att vi skulle åka dit, vilket tydligen blev verklighet. Det är endast en snabbvisit då ursprungsidén är att vi skall köpa biliga sommardrycker (alkohol), men vi kommer stanna i två städer på vägen för att kolla runt, så med andra ord blir det lite av en utflykt. Själv har jag endast besökt Tallin tidigare (klassiska estlandsresan), så det skall bli roligt att få se lite mer av vårt grannland, och få en liten glimt av grannlandets grannland.

 

 Bland annat denna lilla stad är det tänkt att vi skall hinna göra en snabbvisit i.

Två maträtter som jag inte kan laga men vill

Specifika maträtter finns det inte, däremot skulle jag gärna vilja utveckla mina kunskaper när det kommer till matlagning i allmänhet. Som bäst är veckomenyn rätt så enformig hos oss. Det finns några favoriter som dyker up på matbordet ungefär varanan vecka. Tror dock det är ett rätt så vanligt "problem" bland studeranden, man väljer det man har råd med och då blir det rätt så enformigt. 

Baka skulle vara roligt att lära sig. Jag vill i framtiden kunna bjuda på lika goda kakor som min mamma då jag har kalas. Intalar mig att dessa kunskaper kanske kommer med åren, det är sällan det finns en orsak att baka nuförtiden.

Två saker jag ofta tänker på

Framtiden, det är både spännande och lite oroande att inte ha en aning om vart jag kommer befinna mig om ett år. Kommer jag ha jobb? Kommer jag vara arbetslös? Kommer jag ha tillfälligt jobb i form av ett års kontrakt? Kommer jag ha arbete innom rätt ämnen eller kommer jag tilfälligt arbeta som klasslärare, vilket flera verkar ha gjort? Var kommer jag bo? Känns aningen stressande att inte ha en aning då jag är en person som gillar ordning, men tillika är det lite spännannde. Till skillnad från tidigare gånger då man inte haft kontroll över vad som kommer hända i framtiden (exempelvis då jag sökte in till ÅA) så har jag en annan kontroll nu. Jag kommer faktiskt vara klar och kan göra lite vad som helst. 

 

Konstiga åsikter. Jag tycker det är både intressant och underhållande att bekanta sig med enligt mig skumma åsikter så som rasism, sexism och så vidare. Jag går ofta in och läser diskussioner på exempelvis facebook grupper och instagramkonton. Jag försöker förstå hur dessa personer tänker, inte för att sympaticera med dem eller övertygas, utan helt enkelt för att förstå mig på dem. Fast om jag skall vara ärlig är det kanske i 1 av 10 fall som det finns ett ens någolunda vettigt resonemang bakom dessa gruppers åsikter och argument, oftast är det enbart underhållning (och lite sorgligt) att läsa all hat och idioti som figurerar på sådana sidor. 

 

 

Två saker jag måste börja tänka på

Jag upplever jag har rätt så bra koll på det mesta i mitt liv, vet inte om det finns så mycket jag borde ta tag i. Snarare börja tänka på att inte ta så mycket stress över onödiga saker som ändå alltid ordnar sig.

Man borde alltid tänka på hur mycket man har att vara tacksam över framom alla problem. Så som hälsa, en fin pojkvän och ett fungerande lyckligt förhållande, de vännskapsrelationer jag har och goda relationer med familj. Sådant som inte är en självklarhet trots att det just i dag är en självklarhet i ens eget liv. 

 

 

Två materiella saker jag vill äga

En stor garderob! Trött på instängda skåp.

En robotdammsugare. Tror dock inte det skulle fungera i våran lilla håla, det skall nog vara större ytor för sådana grejer.

 

Två saker jag har gjort den senaste tiden

Skrivit på gradun. Har kommit rätt så långt, längre än jag förväntat mig (klapp på axeln).

Varit invalid. Jag skämtar inte då jag säger att det alltid är något som är sjukt! Först kolapsade magen för tredje gången, då den blev bättre hade jag konstant huvudvärk då nacken gått i lås, och nu då dessa problem avtagit kraschade ryggen (en skada från 2012 som inte läkt). Tur nog har man hela skåpet fyllt med mediciner mot alla krämpor vid det här laget. Nu börjar ryggsmärtan lätta så jag väntar men spänning på nästa krämpa. 

Två saker jag brukar göra på kvällarna

Se på serier. 

Somna som en stock. Ingen skillnad som jag sovit 12 timmar natten innan, vad jag satt öronpropparna i öronen, sagt godnatt och satt huvudet på dynan så somnar jag som en stock.

Sara Smeds
Kommentarer (3)
Spamfilter
Skriv siffran 10 med bokstäver:
Öronproppar är helt underbart. Själv har jag alltid öronproppar när jag sover. Sover så mycket bättre när det är tyst och jag slipper alla störande ljud. Bara vetskapen att man inte kommer att störas av ljud under natten gör att man sover bättre. Tycker det är hur skönt om helt att plugga in öronpropparna riktigt djupt i öronen och höra hur alla ljud stängs ute mer och mer när propparna expanderar i öronen för att till slut bli helt tyst.

Ibland får jag dock lite ont i öronen av propparna. Du råkar inte har något bra tips på sköna öronproppar att sova med?
Magdalena01.07.17 kl. 12:54
Hej. Känner igen problemet har märkt att vissa öronproppar gör mer ont än andra. De som passar mig allra bäst är ett märke som heter Laser Lite. De är väldigt mjuka och gör således inte ont, och formar sig bra efter örats form. Skulle rekommendera dem. :)
02.07.17 20:03
Tack för tipset på öronproppar. De ska jag verkligen ta och testa. Har provat en hel del olika öronproppar men inte hittat några riktigt sköna att sova med. Låter ju fantastiskt skönt med öronproppar som man inte blir öm av i öronen. Behöver verkligen sköna öronproppar att sova med nu på sommaren för att kunna sova gott trots öppet fönster.
Magdalena03.07.17 kl. 20:42
Tack än en gång för tipset på öronproppar. Nu har jag hunnit testa öronpropparna. De var helt underbara att sova med. Det blir verkligen helt tyst med dem djupt insatta i öronen. Hör inte det mista lilla störande ljud. Känner dessutom inte ens att jag har propparna i öronen. Helt klart de bästa öronpropparna som jag har provat. Ska helt klart fortsätta sova med dem.
Magdalena06.08.17 kl. 11:24

Detta är min offentliga dagbok.


Främsta orsaken till att en blogg som denna existerar, är för att det ibland är skönt att få skriva av sig, skriva om saker som känns aktuella, reflektera över vardagen, berätta vad jag gjort, saker jag funderat över eller kanske bara konstaterat. Att lägga upp bilder och minnas tillbaka är en anna rolig del med att skriva på en blogg.

Delvis klottrar jag på denna blogg av eget intresse, och tillika uppdaterar jag människor som jag inte träffar så ofta om vad som händer i mitt liv just nu, vilket jag ser som ett extra plus. Kort förklarat är detta min offentliga dagbok.

Denna offentliga dagbok startade år 2016 och flyter på tillsvidare. Som med en riktig dagbok skriver jag nu och då, då det faller mig in. Således är detta ingen blogg som jag medvetet håller igång.

2016 var för mig varit ett år av utveckling. Under året har jag lyckats bli färdig kandidat i filosofi och påbörjat magistersstudierna. 2016 var ett övergångsår, det handlade om att avsluta en del och påbörja en annan.

2017 kommer vara ett annorlunda år. Att säga att det är ett nytt kapitel är att överdriva, men jag börjar närma mig slutet av ett kapitel jag befunnit mig i under de senaste åren.

Det som gör 2017 till ett annorlunda år är att det förmodligen blir mitt sista år i Åbo. Jag kommer arbeta med pro gradun och förhoppningsvis få den klar vid jul. På sätt och vis blir det ett vemodigt år. Åbo är fint och studietiden har varit spännande och något man aldrig kommer få uppleva igen. Och andra sidan känner jag att jag fått ta del av allt detta nu, och jag ser framemot att påbörja nästa steg i livet.

Under år 2017 kommer jag även ta mer avstånd från studielivet. Efter att ha varit en aktiv del av studielivet och dess verksamhet i form av styrelseaktivitet, kommer jag från och med årsskiftet inte längre vara en del av allt detta. Härefter är man endast gäst på evenemangen.

Studierna är alltså en stor del av mitt liv just nu, och även om jag talar i tonen att studierna börjar närma sig sitt slut så är det en bit kvar innan jag är klar för arbetslivet. I framtiden kommer jag att arbeta som ämneslärare i skolämnena filosofi, psykologi, hälsokunskap och livsåskådning. 

Mitt hem är en liten tvåa på 35 kvadrat. Den delar jag med Oskar som är min partner sedan sex år tillbaka. Förutom vi två så bor här två sköldpaddor, Columbus och Cleopatra, och ett okänt antal dammråttor. Dammråttorna har jag inte valt som husdjur, men paddorna brukar plocka fram dem lite härifrån och därifrån samt gömma undan då jag försöker damsuga upp dem. Vet inte hur de lyckas men så fort jag städat undan dammsugaren så dyker deras råttor upp igen.

Avslutningsvis kan jag presentera mig som Sara Smeds. Jag fyller 23 i april och är ursprungligen hemma från den lilla staden Borgå. Jag växte upp i en liten by på landet, där jag och min familj på sex personer bodde tillsammans under största delen av mitt omyndiga liv. Som 19 flyttade jag iväg till Åbo och drog sambon Oskar med mig. Vi stötte på varandra redan som 16 åringar och har sedan dess varit ett par. I Åbo bor vi än idag med vår lilla familj och trivs utmärkt. Längre än så har min historia ännu inte kommit, vad framtiden har att utvisa kommer att dyka upp i form av blogginlägg här på bloggen.