För ett år sedan

17.07.2017 kl. 14:22

 

Tänk tillbaka på förra året denna tid. Vad gjorde du då? Hur såg framtidsplanerna ut? Vad har du genomgått under de senaste 12 månaderna?

 

Beskriv de senaste 12 månaderna med tre ord

Kontroll, resefeber, målmedvetenhet.

 

Vilka ser du som de största händelserna under de senaste 12 månaderna?

Kandidatexamen, pojkvännen fick sin byggmästarexamen, och vi var på en fin resa till Mexico.

Har du blivit bättre på något?

Inte något som skull sticka ut eller som jag skulle komma att tänka på genast, men mindre saker som att vara bestämd och konsekvent med andra människor. Jag har fått chansen att utveckla min yrkesidentitet och bekanta mig med mina styrkor och svagheter via praktik och arbete på sidan om studierna. Jag skulle även vilja påstå att jag har blivit mer driftig, istället för att vänta ut saker som att söka jobb, ringa läkarsamtal mm. så gör jag det genast utan att fundera och överväga.

 

Vad har gjort dig glad?

Det är väldigt typiska grejer, så som roliga stunder med vänner, då planer och förväntningar gått som planerat, de stunder då jag insett vilken fin partner jag har och hur bra han passar mig och mina drömmar, samt resor och framtidsplaner. 

 

Vad har varit extra dåligt med dessa månader?

Jag har dragits med en massa krämpor. I augusti hade jag en vanlig förkylning med snuva, nysningar och feber. Febern gav med sig efter ett tag, men snuvan och nysningarna avtog aldrig. Nu tolv månader senare är jag trött på att ha konstant snuva, tungt att andas och dagliga nysatacker. Börjar misstänka någon form av allergi och har bokat tid till läkare och hoppas på att hitta var felet ligger. Symptomen kan lätta tillfälligt, men bara någon dag, har heller inte märkt att de skulle blivit mildare då jag vistats på andra orter under några veckor. Enda gångerna symptomen avtagit är då jag haft andra krämpor, då är snuvan plötsligt borta. Första tecknet på att jag håller på att bli frisk är att näsan återigen blir täppt och nysningarna återvänder haha...

Andra krämpan jag dragits med senaste året är magproblem. Har tre gånger vaknat upp på morgonen med illamående och magkramper. Efter ett tag böjar jag kasta upp och därefter följer ett konstant illamående och kramper/magknip. Samtliga gånger har slutat med att vi fått åka till jouren då jag kastar upp mellan tio och tolv timmar i sträck, och värken bara förvärras. Nu har jag fått tid till gastroskopi för att ta reda på vad som är fel. Även i detta fall hoppas jag på att man finner vad som är problemet så jag slipper fler omgångar. Dessvärre har jag inte tid förän december, får klara mig med medicin til dess.

 

 

Har du lärt känna nya människor?

Inga nya människor, däremot har jag lärt känna mäniskor bättre.

Vilka länder har du besökt?

Sedan juli förra året har jag varit i Tyskland, Mexico, Estland (två gånger) och Lettland, och om några veckor åker jag till Polen.

 

Har du varit gladare eller mer nedstämd de senaste året?

Om jag jämför med året innan skulle jag vilja påstå att jag har varit gladare. Är rätt så säker på att året före det var minst lika roligt, men stressen hänger som en mörk skugga över de senaste åren och således har de senaste 12 månaderna varit betydligt behagligare då det har varitn sund mängd stress.

 

Vad önskar du att du lagt mer tid på?

Jag är nöjd med min tidsprioritering under senaste tiden, upplever inte att jag borde ha prioriterat annorlunda.

 

Gjorde du något du aldrig gjort förut?

Förutom vissa resedestinationer som jag inte besökt tidigare så tror jag inte att jag gjort något speciellt. Mindra saker som att fira nyår i Åbo och varit på mindre roadtrip med vänner i grannländer, har jag visserligen gjort för första gången.

Vad tror du att du i framtiden kommer sakna då du tänker tillbaka på dessa tolv månader?

Studielivet och allmänt tiden i Åbo. Visserligen kommer jag att bo kvar i Åbo ännu hela hösten, men det känns redan nu att jag är påväg vidare. Allt känns som en sista gång. Även om jag är motiverad, målmedveten, vill vidare och känner "been there done that", så måste jag medge att jag kommer sakna denna tid. Studietiden, tiden då man är vuxen, men ändå har ena foten kvar i den oansvariga tiden då man kan göra vad man vill och är så fri som man är. Ja, visst kommer jag se tillbaka på denna tid med ett leende och viss saknad. Bara att njuta av de sista fem månaderna i denna fina stad!

Fotona är från resan till Mexico som ägde rum mellan marsmånad och april.

 

Sara Smeds
Kommentarer (0)
Spamfilter
Skriv siffran 3 med bokstäver:

Detta är min offentliga dagbok.


Främsta orsaken till att en blogg som denna existerar, är för att det ibland är skönt att få skriva av sig, skriva om saker som känns aktuella, reflektera över vardagen, berätta vad jag gjort, saker jag funderat över eller kanske bara konstaterat. Att lägga upp bilder och minnas tillbaka är en anna rolig del med att skriva på en blogg.

Delvis klottrar jag på denna blogg av eget intresse, och tillika uppdaterar jag människor som jag inte träffar så ofta om vad som händer i mitt liv just nu, vilket jag ser som ett extra plus. Kort förklarat är detta min offentliga dagbok.

Denna offentliga dagbok startade år 2016 och flyter på tillsvidare. Som med en riktig dagbok skriver jag nu och då, då det faller mig in. Således är detta ingen blogg som jag medvetet håller igång.

2016 var för mig varit ett år av utveckling. Under året har jag lyckats bli färdig kandidat i filosofi och påbörjat magistersstudierna. 2016 var ett övergångsår, det handlade om att avsluta en del och påbörja en annan.

2017 kommer vara ett annorlunda år. Att säga att det är ett nytt kapitel är att överdriva, men jag börjar närma mig slutet av ett kapitel jag befunnit mig i under de senaste åren.

Det som gör 2017 till ett annorlunda år är att det förmodligen blir mitt sista år i Åbo. Jag kommer arbeta med pro gradun och förhoppningsvis få den klar vid jul. På sätt och vis blir det ett vemodigt år. Åbo är fint och studietiden har varit spännande och något man aldrig kommer få uppleva igen. Och andra sidan känner jag att jag fått ta del av allt detta nu, och jag ser framemot att påbörja nästa steg i livet.

Under år 2017 kommer jag även ta mer avstånd från studielivet. Efter att ha varit en aktiv del av studielivet och dess verksamhet i form av styrelseaktivitet, kommer jag från och med årsskiftet inte längre vara en del av allt detta. Härefter är man endast gäst på evenemangen.

Studierna är alltså en stor del av mitt liv just nu, och även om jag talar i tonen att studierna börjar närma sig sitt slut så är det en bit kvar innan jag är klar för arbetslivet. I framtiden kommer jag att arbeta som ämneslärare i skolämnena filosofi, psykologi, hälsokunskap och livsåskådning. 

Mitt hem är en liten tvåa på 35 kvadrat. Den delar jag med Oskar som är min partner sedan sex år tillbaka. Förutom vi två så bor här två sköldpaddor, Columbus och Cleopatra, och ett okänt antal dammråttor. Dammråttorna har jag inte valt som husdjur, men paddorna brukar plocka fram dem lite härifrån och därifrån samt gömma undan då jag försöker damsuga upp dem. Vet inte hur de lyckas men så fort jag städat undan dammsugaren så dyker deras råttor upp igen.

Avslutningsvis kan jag presentera mig som Sara Smeds. Jag fyller 23 i april och är ursprungligen hemma från den lilla staden Borgå. Jag växte upp i en liten by på landet, där jag och min familj på sex personer bodde tillsammans under största delen av mitt omyndiga liv. Som 19 flyttade jag iväg till Åbo och drog sambon Oskar med mig. Vi stötte på varandra redan som 16 åringar och har sedan dess varit ett par. I Åbo bor vi än idag med vår lilla familj och trivs utmärkt. Längre än så har min historia ännu inte kommit, vad framtiden har att utvisa kommer att dyka upp i form av blogginlägg här på bloggen.